بزرگنمایی:
سبک زندگی مهدوی و منتظرانه ادبیاتی است که در سالهای اخیر به دلیل گسترش و فراگیری مباحث مهدویت مطرح شده و الگویی کاربردی از سبک زندگی اسلامی را به ما نشان میدهد، این سبک زندگی، بستگی به نوع تلقی ما از انتظار دارد؛ انتظار، روحیهای همراه با رفتار جهادی است و یک آمادهباش برای مبارزه و نبرد همهجانبه در نبرد حق و باطل است، بنابراین، سبک زندگی منتظرانه التزام به مجموعه رفتارهای جهادی برخاسته از اعتقاد به امام حی (امام زمان(عج)) و انتظار دولت ایشان در عصر غیبت که با هدف زمینهسازی، برای حکومت مهدوی براساس تعالیم اسلام اصیل صورت میگیرد، است.
اماممحوری اصلیترین ویژگی سبک زندگی مهدوی است. اماممحوری، یعنی زندگیای که امام زمان (عج)، محور شکلگیری، ثبات و تعادل آن است. بهترین راه تشکیل سبک زندگی با محوریت امام زمان این است که باید بدانیم او شاهد و ناظر اعمال ماست؛ در این صورت باید خود را در محضر امام معصوم ببینیم و ادب حضور را همیشه رعایت کنیم. ما بهعنوان منتظران ظهور مصلح موعود، باید باور کنیم که امام مهدی (عج)، با وجود غیبت ظاهری، امام زنده و حاضر و شاهد بر اعمال ماست و آن حضرت مسئولیتهایی از ما میخواهد که باید به آنها عمل کنیم. امام به عنوان حجت الهی، معیار و شاخص است و ما وظایفی نسبت به آن حضرت بر عهده داریم؛ آن چه موجب احساس وظیفه در زمان غیبت میشود، بر این اساس است که او امام و حجت خداوند بر ماست ولی چون غایب است، وظایف سنگین و مهمی بر دوش ماست که میتواند در ابعاد مختلف زندگی خود را نشان دهد.
از این رو برای تبیین بیشتر این سبک زندگی و همچنین راههای دستیابی به آن گفتوگویی با مدیر مؤسسه سبک زندگی فروغ اندیشه داشتهایم که در ادامه میخوانید:
حجتالاسلام و المسلمین میلاد صالحی ضمن بیان اینکه سبک زندگی شامل روش زیستن یک گروه و جامعه است، مطرح کرد: در هر جامعه سبک زندگی به مؤلفههایی همچون ارزشهای فرد، گروه و جامعه، علایق، نظرات، رفتارها، جهتگیریها، الگوهای رفتاری و غیره بستگی دارد.
وی ضمن بیان اینکه در سبک زندگی دینی اهداف و انگیزههای افراد در جامعه بررسی میشود، عنوان کرد: اگرچه بر اساس علوم روانشناسی فرد، محور مطالعات قرار میگیرد، اما سبک زندگی دینی، بیشتر توجه به جامعه و اهداف آن دارد.
وی ضمن اشاره به سبک زندگی مهدوی در عصر غیبت، گفت: در این نوع سبک زندگی تمام اعمال و رفتاری که افراد در جامعه انجام میدهند باید به رضایت منجی عالم بشریت منتهی شود.
مدرس کلاسهای سبک زندگی اسلامی عنوان کرد: سبک زندگی مهدوی روش کلی و نسبتاً پایداری است که در رفتارها مبتنی بر نظر و رضایت حضرت مهدی نسبت به هستی، انسان و زندگی استوار است.
رفتار و عقاید مبتنی بر هستی؛ هدف سبک زندگی مهدوی
حجتالاسلام و المسلمین صالحی ضمن بیان اینکه رفتار و عقاید مبتنی بر هستی، مد نظر سبک زندگی مهدوی است، تصریح کرد: مردم در زندگی مهدوی باید با برنامهریزی مشخص در راستای تحقق اهداف حضرت مهدی گام بردارند.
وی با اشاره به اینکه سبک زندگی منتظرانـه از زوایـای مفهـوم شناختی و بررسی گستره آن در بعد فردی و اجتماعی قابل بررسی است، اظهار کرد: ما معتقدیم که در سبک زندگی منتظرانه؛ نگرشها، عاقلانه و عالمانه؛ گرایشها، مؤمنانه و عاشقانه و رفتارها، تلاشگرانه و مجاهدانه است.
مدیر مؤسسه سبک زندگی فروغ اندیشه ضمن بیان اینکه دوری از سبک زندگی مهدوی در جامعه اسلامی سبب گمراهی افراد میشود گفت: بنا به فرموده نبی مکرم اسلام (ص) هرکس بدون شناخت امام زمان در عصر خودش زیست کند و سپس بمیرد به مرگ جاهلیت مرده است.
*حیات طیبه هدف غایی سبک زندگی مهدوی
حجتالاسلام صالحی میل به حیات طیبه را هدف غایی سبک زندگی اسلامی و مهدوی دانست، گفت: انتظار، زندگی در آینده نیست بلکه اشاره به زیستن در حال و بر اساس شاخصههای عصر ظهور دارد.
وی ضمن بیان اینکه شناخت شاخصههای مهدوی اولویت نخست انسانها در عصر ظهور است، اظهار کرد: شناخت و تطبیق با شاخصههای عصر ظهور دو الگوی رفتاری منتظران در عصر غیبت است.
مدرس کلاسهای سبک زندگی اسلامی با تأکید بر اینکه تقویت اعتقادات، توجه به اصلاحگری و از بین بردن آسیبهای فردی، اجتماعی و خانوادگی باید اولویت کارها و اقدامات منتظران در عصر ظهور قرار بگیرد، افزود: لازم است که منتظران مصلح در همه ابعاد فردی، اجتماعی و خانواده صالح باشند.
صالحی با ابراز اینکه منتظران در خط مقدم جهاد، رفع سوء مدیریتها، از بین بردن آسیبها و ناعادلاتیها در جامعه قرار دارند، گفت: به همین جهت سبک زندگی منتظر مبتنی بر سبک جهادی است که باید از این ظرفیت والا و ارزشمند مهدوی در جامعه بهرهمند شد.
وی در ادامه با اشاره به بهرهمندی در حیطه دانش مهدوی، اظهار کرد: در این راستا باید یک منتظر واقعی به مطالعه در زندگینامه، اهداف و دانشنامه مهدوی بپردازد.
این فعال حوزه مهدویت در ادامه افزود: دلیل این ضرورت آن است که اساساً انسان هویت خویش را به خاطر حرکت در خـلاف جهـت آفـرینش در بحرانهای عصر غیبت و نفوذ سبکهای زندگی غیر مهدوی و بعضاً ضد مهـدوی از دسـت داده و از سویی دیگر لازم است الگویی مناسب برای زمینهسـازی مردمی ظهـور ارائـه شود.
حجتالاسلام و المسلمین صالحی با بیان اینکه وظیفه هر منتظر واقعی این است که گرایشات و تمایلات خود را در راستای میل و رغبت حضرت مهدی رقم بزند، تصریح کرد: لازم است که در عصر ظهور با تشکیل گروههای مهدوی در حوزه رفتار مبتنی بر سبک زندگی مهدوی گامی بلند در راستای ارتقای فرهنگ مهدوی در جامعه برداریم.
حال با توجه به آنچه گفته شد سبک زندگی عبارت است از مجموعه قواعد و قالبهایی که با توجه به اخلاقیات، آداب، رسوم، ارزشها، باورها و اعتقادات به دست میآید و در انتخاب نوع زندگی و شکل دادن به عملکرد و رفتار، صحبت کردن، نشستن، خوابیدن، راه رفتن، خریدن، پوشیدن، گفتگو کردن، ازدواج، تربیت فرزند، رابطه داشتن، معامله و مجادله کردن، نگاه کردن، خندیدن و... تأثیر بسزایی دارد.
بر این اساس سبک زندگی مهدوی، شیوه زندگی کردن است که تجلیگر زندگی منتظرانه و برگرفته از الگوی جامعه مهدوی و در راستای رسیدن به جامعه موعود و آرمانی است. مهدویت و انتظار سرمایه معنوی است که میتواند منبع و منشأ معارف و سبکها و مدلهای مطلوبی برای زندگی فردی و اجتماعی و آیندهنگر باشد و به همین جهت میتواند تأثیر خاصی بر شیوه زندگی ما یعنی نشست و برخاست، اندیشیدن، کار کردن، دانش آموختن، ارتباط با مردم و... داشته باشد.
در واقع باید بدانیم که سبک زندگی بر تمام مسائل زیستی هر فرد مثل خانواده، سبک ازدواج، نوع مسکن، مدل لباس، الگوی مصرف، نوع آشپزی و خوراک، تفریحات و نحوه گذران اوقات فراغت، کسب و کار، رفتار حرفهای در محل کار، در دانشگاه و مدرسه، رفتار در فعالیتهای سیاسی، رفتار در ورزش و رفتارهای رسانهای اطلاق میشود و بر نوع رفتار ما با دیگران از همسر و فرزند تا رئیس و مرئوس، از پلیس و کارمند دولت، رفتارهای ما در سفر و حفظ نظافت و بهداشت، سبک رفتار با دوست و دشمن، آشنا و بیگانه همه و همه سبک زندگی ما را شکل میدهد. اما آنچه که امروزه برای جامعه دینی ما مطرح است به کار گیری باورهای دینی و پیروی واقعی از الگوهای رفتاری – اسلامی است. از آنجا که در منابع دینی حضرت مهدی (عج) بهعنوان بهترین الگوی زندگی در دوران غیبت کبری مطرح شده و سیره و شخصیت معرفی شده ایشان در احادیث به عنوان یکی از بهترین منابع سبک دینی به شمار میرود.
بر قراری سبک زندگی دینی، دگرگونی در رفتار هر فرد، و در مجموع به آبادی و سازندگی اخلاق جامعه منجر میشود که زندگی در چنین شرایطی آرمان و هدف هر انسان است. حال آموزه مهدویت و انتظار، مهمترین سرمایه معنوی برای اصلاح و رشد جامعه و داشتن سبک زندگی دینی است که باید به این موضوع توجه ویژهای داشته باشیم. فرهنگ و به طور اخص سبک زندگی یکی از حوزههای مهم زندگی انسانی است و بخشهای اساسی زندگی انسان را دربرمیگیرد. در واقع هر نوع تغییر و تحول فرهنگی تأثیر مستقیمی بر سایر حوزهها گذاشته و در رشد یا عقبماندگی جامعه نقش اساسی ایفا میکند.